Jan Mensinga

Meester lithograaf Jan Mensinga in Beelden Bij Beljon te Oud-Beijerland.

Op zaterdag 5 februari opent in galerie Beelden Bij Beljon aan de West-Voorstraat in Oud-Beijerland een expositie van lithograaf Jan Mensinga.

De getoonde collectie bestaat uit ongeveer 80 steendrukken afkomstig uit de nalatenschap van Jan Mensinga (1924 - 1998). Unieke exemplaren, want Jan Mensinga drukte nooit grote oplages. De meeste van deze laatste exemplaren zijn nu, voor het eerst sinds jaren, te koop.

Jan Mensinga  werd geboren in Leeuwarden. Na lessen aan de Rijksacademie te Amsterdam en de Koninklijk Academie te Antwerpen te hebben gevolgd, is hij voornamelijk als graficus actief geweest en heeft hij onder meer gedoceerd aan de Rijksacademie te Amsterdam.

Uit zijn indrukwekkende oeuvre van litho’s etsen en lino’s, met als hoogtepunt zijn zwart-wit litho’s, blijkt zijn fascinatie voor de helden van Gogol’s verhalen – hun humor, groteske vermommingen en realisme. Werk van Mensinga is opgenomen in collecties zoals die van bijvoorbeeld de Bibliotheque National te Parijs en de prentenverzameling van het Rijksmuseum. tevens was het te bezichtigen in o.a. het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Henriëte Polak Museum te Zutphen en in plaatsen als Bratislava (Slowakije) en Lodz (Polen).

Er is een opleving van de belangstelling voor het werk van Mensinga, naast de expositie in Oud-Beijerland is zijn werk van maart tot en met augustus ook te bezichtigen in het Nederlands Steendruk Museum te Valkenswaard.

De expositie in galerie Beelden Bij Beljon duurt t/m zaterdag 12 maart.

De VPRO heeft in het programma "De Avonden" op dinsdagavond 8 februari 2011 van 21.00 tot 23.00 uur een interview van Gijsbert van der Wal met schilder Willem den Ouden uitgezonden. In het interview vertelt de schilder over zijn decennia lange vriendschap met graficus Jan Mensinga. Via de volgende link is de uitzending te beluisteren: http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/44447467/

Overigens zal In het voorjaar van 2011 een biografie verschijnen van Jan Mensinga, geschreven door journalist en kunsthistoricus Gijsbert van der Wal.

<< Terug naar de andere exposities!